Πρέπει να δείτε

map

Το Κεντρικό Ζαγόρι προσφέρει πολλούς εναλλακτικούς τρόπους δραστηριοτήτων για όλες τις ανάγκες και απαιτήσεις. Μοναδικά μονοπάτια για πεζοπορία, ορειβασία, λαογραφικά μουσεία, μοναστήρια και εκκλησίες, Πέτρινες Γέφυρες, Ζαγορίσια αρχιτεκτονική, κανό καγιάκ, rafting κ.ά.

Μονη Σπηλιωτισσας
Μονη Σπηλιωτισσας
Κατεβαίνοντας από το δρόμο Αρίστη Πάπιγκο 500 μ. πριν από την πέτρινη γέφυρα του ποταμού Βοϊδομάτη ξεκινά και ένα μονοπάτι αριστερά από το φαράγγι σας οδηγεί στο μοναστήρι της Σπηλιώτισσας.
μοναστηρι της Αγιας Παρασκευης στο Μονοδενδρι
Μοναστηρι της Αγιας Παρασκευης στο Μονοδενδρι
Το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής είναι κτισμένο στο χείλος της χαράδρας του Βίκου, στο χωριό Μονοδένδρι Ζαγορίου και είναι ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Ηπείρου. Η παράδοση θέλει το μοναστήρι να κτίστηκε από τον Μιχαήλ Βοεβόδα το 1413/4 ως ένδειξη ευχαριστίας για την σωτηρία της κόρης του που έπασχε από ανίατη ασθένεια. Η άγρια ομορφιά του αυτού του μαγευτικού τοπίου και του μοναστηριού προσελκύει πάρα πολλούς επισκέπτες.
Κολυμπηθρες στο Παπιγγο
Κολυμπηθρες στο Παπιγγο
Στο δρόμο για το μεγάλο ή μικρό Πάπιγκο θα βρείτε τις περίφημες Κολυμπήθρες. Φυσικοί σχηματισμοί που τους διασχίζει το νερό και δημιουργούν αυλάκια που χρησιμοποιούνται ως πισίνες το καλοκαίρι, με καταγάλανα νερά.
γεφηρι του Πλακιδα ή Καλογερικο στους Κηπους
Γεφυρι του Πλακιδα ή Καλογερικο στους Κηπους
Το Ζαγόρι είναι γνωστό για τα περίτεχνα πέτρινα γεφύρια του. Ένα από τα πιο γνωστά είναι η Γέφυρα Πλακίδα ή Καλογερικό, κοντά στους Κήπους Ζαγορίου. Στην αρχή ήταν ένα ξύλινο γεφύρι. Το γεφύρι πήρε την προσωνυμία Καλογερικό όταν το 1814 ο Καλόγερος Σεραφείμ από την Ιερά Μονή Βίτσας με 20.000 το έχτισε πέτρινο. Η σημερινή ονομασία Γέφυρα Πλακίδα προέκυψε το 1865 όταν επισκευάστηκε από τον Αλέξη Πλακίδα και τον αδελφό του, από όπου πήρε και το όνομά τους.
Σκαλα του Βραδετου
Σκαλα του Βραδετου
Το πιο εντυπωσιακό καλντερίμι στην ήπειρο. Η σκάλα του Βραδέτου ήταν ο μόνος τρόπος επικοινωνίας που ένωνε το Βραδέτο με το Καπέσοβο μέχρι το 1974.