Τα Ζαγοροχώρια

Δεν είναι υπερβολή να πούμε οτι τα Ζαγοροχώρια είναι μια …ορεινή συμπολιτεία! Μια συμπολιτεία που αποτελείται απο 46 χωριά, το καθένα με τη δική του μοναδική και ξεχωριστή ιστορία, αλλά και με μια ενιαία εικόνα, που αναδεικνύει την παράδοση και την πέτρα, η λάξευση της οποίας είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Τα Ζαγοροχώρια έχουν έκταση περίπου 1,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι διάσπαρτα στις πλαγιές της Πίνδου. Στα επιβλητικά βουνά, που ξεπερνούν σε ύψος τα 2.000 μέτρα, ρέουν τα ποτάμια Βοϊδομάτης, Αώος και Βάρδας.

Το Ζαγόρι είναι και ο τόπος των δύο εθνικών δρυμών! Του Αώου και του Βίκου και της Βάλια Κάλντα.

Το Ζαγόρι είναι επίσης ο τόπος των πέτρινων γιοφυριών. Τα γιοφύρια αυτά που τους προηγούμενους αιώνες συνέδεαν τα χωριά και αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και της οικονομίας της περιοχής. Σήμερα σώζονται περίπου 60 γιοφύρια και μάλιστα είναι σε καλή κατάσταση, ενώ οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για άλλα 100 (!) που δεν σώζονται.

Η Γαστρονομία

Πέτρα, ξύλο και φύση συνθέτουν το Ζαγόρι! Υπάρχει κάποιο άλλο χαρακτηριστικό;

Μα φυσικά η γαστρονομία!

Η Γαστρονομία που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη απο την ποικιλία της. Στο επίκεντρο οι Ηπειρώτικες πίτες, ξακουστές σε όλο τον κόσμο. Η κουζίνα στο Ζαγόρι, όμως, δεν έχει μόνο πίτες. Έχει μανιτάρια φρέσκα, έχει τραχανά, έχει κρέας, έχει γάλα και τυρί. Η κουζίνα στο Ζαγόρι έχει να σου πει πολλά! Και να σου δώσει μοναδικές εμπειρίες!

Οι Ασπράγγελοι

Οι Ασπράγγελοι είναι η έδρα του Δήμου Ζαγορίου. Είναι ένα απο τα πιο ιστορικά, αλλά και μαρτυρικά μέρη σε όλη την Ήπειρο. Μέχρι το 1926 η περιοχή ονομαζόταν Δοβρά (απο το σλάβικο επίθετο dobr-bra-bro που σημαίνει «ο καλός»). Μετά το 1926 η περιοχή πήρε τη σημερινή της ονομασία απο το Μοναστήρι των Ασπραγγέλων που υπάρχει.

Στα τέλη του 19ου αιώνα οι Ασπράγγελοι ήταν απο τα πιο πλούσια, αν όχι το πιο πλούσιο, χωριό του Ζαγορίου.

Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το χωριό γίνεται μαρτυρικό, καθώς εξαιτίας της αντιστασιακής δράσης των ντόπιων, οι Γερμανοί σε αντίποινα πυρπόλησαν το χωριό τον Ιούλιο του 1943.

Σε απόσταση λιγότερη απο 200 μέτρα απο το “Αγγέλων Καταφύγιο” στέκει το Μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας, που αποτελεί φόρο τιμής σε όλες τις γυναίκες της περιοχής που αψηφώντας τις δυσκολίες βοήθησαν τα ελληνικά στρατεύματα στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940.